Dnes je 03.12.2024

Svátek má Svatoslav

ikonka pocasi 2°C - zataženo

Pelhřimov

Den na rybárně bavil. K vidění byly trofejní ryby, k ochutnání třeba candát

Den na rybárně bavil. K vidění byly trofejní ryby, k ochutnání třeba candát

V pátek 3. listopadu praskala pelhřimovská rybárna ve švech. Uskutečnil se na ní Den otevřených dveří. V dopoledních hodinách ji navštívily děti ze škol a mateřských školek, odpoledne se dostalo na širokou veřejnost.

Pozornost zejména dětí přitahovaly vystavené ryby v akváriích. „Nemáme to spočítáno, ale je jich tu ke dvaceti druhům,“ informoval Zdeněk Paul, předseda místní organizace Českého rybářského svazu. Vystavené ryby pocházely z pelhřimovských rybníků. „Vyloženou raritu, jakou by byl třeba okounek pstruhový nebo jeseter, tu nemáme, ale i tak se je na co dívat. V kádi je metrový sumec nebo několik kaprů o váze zhruba sedmnáct kilogramů,“ zmínil trofejní ryby. K vidění byli i candáti, velké štiky, děti se na dlouho zastavovaly především u úhořů či barevných ryb. „Nejkrásnější byla ta velká štika v kádi,“ měla jasnou favoritku Ema Němcová z druhé třídy základní školy.

Komu po prohlídce kádí a akvárií ještě nebyla za uplakaného počasí zima a nedal přednost zahřátí v podobě připraveného ovocného čaje, mohl vyzkoušet své rybářské umění. „Děti dostaly příležitost chytit si rybu. Ne živou, ale tu na magnet. Komu se to podařilo, dostal samolepku jako glejt,“ vyprávěl Zdeněk Paul.

Ať už to ti nejmenší zkusili či ne, každopádně odcházeli z rybárny plni zážitků. To potvrdili žáci druhé třídy ZŠ Komenského. „Mně se líbily všechny ryby. A chutnal mi čaj, který jsme dostali. Ten byl moc dobrý a krásně voněl,“ pověděl Martin Březina. Jeho spolužák Oliver Kaiseršot byl na rybárně jako doma. „Nejkrásnější ryby byly ty velké. Poznal jsem všechny, protože je i chytám. Už se mi povedlo chytit kapra, který měl 61 centimetrů,“ pochlubil se.

Jak už bylo uvedeno výše, odpoledne děti na rybárně vystřídala veřejnost. Pro tu byly připraveny doslova hody. „Nachystali jsme řízky z kapra a amura, ze specialit máme candáta nebo rybí salát. To ale jen vybírám, k ochutnání toho je více,“ uvedl Zdeněk Paul.

Kamil Vaněk